23. aug, 2017

Recensie ‘’Beperkt en toch Genieten’’: over een bijzondere groepsvakantie

Hoe is het om met deel te nemen aan een groepsvakantie voor lichamelijk beperkten? En hoe is om daarvan als vrijwilliger een feest te maken? Dat lees je in ‘’Beperkt en toch Genieten’’ van Frans Claessens.

Er zijn van die vakantie die je nooit vergeet. Voor Frans Claessens is dat de zomervakantie van 1978. Als achttienjarige nam hij als vrijwillige hulpverlener deel aan een groepsvakantie voor lichamelijk beperkten. Hij was niet de enige. Aan deze vakantie namen maar liefst 30 vrijwilligers deel en 50 lichamelijk beperkten. Slechts drie van hen hoefden niet voortdurend in een rolstoel te zitten.

Genieten
Met zijn allen genoten ze van een vakantie in Het Zilveren Schor te Arnemuiden. Te prijzen valt de inzet van de vrijwilligers. Niet allen van hen waren gezond, Zo leed Frans (56) sinds zijn geboorte aan spasme. Op zijn 18e was hij nog redelijk gezond. Tot zijn 50e beleefde hij veel plezier aan zijn werk als stoffeerder, meubelmaker en timmerman. Daarna werd hij te ziek om te werken.

De betekenis van ‘’beperkt zijn’’
Door te schrijven laat hij de betekenis van ‘’beperkt zijn’’ ontdekken. Zo valt er nog volop van het leven te genieten. Zoals je leest in ‘’Beperkt en toch Genieten’’ (Berkel en Rodenrijs, uitgeverij Oostland,2017, ISBN 978-94-92212-23-8, 265 pagina’s, Euro 18,95).
Ook kan een mens met een lichamelijke beperking veel meer dan verwacht. Zo maken de meeste rolstoelers in de manege een ritje ter paard. De intense vreugde en blijdschap stralen af van de gezichten op de door Frans Claessens gemaakte tekeningen in dit boek.

Grote kracht in tekeningen
Vooral in de tekeningen ligt de grote kracht van dit boek. De warmte, liefde voor de medemens en blijheid straalt er vanaf. Ook in zijn schrijfstijl blijkt het talent van Frans Claessens. Al valt er op dit gebied voor hem nog wel wat te ontwikkelen.

Kortom: een aanrader voor hen die overwegen om als vrijwilliger of als lichamelijk beperkte deel te nemen aan een groepsreis voor lichamelijk beperkten.

  • Eerder verscheen van Frans Claessens het boek ‘’Leven met beperkingen’’.  (Mijn Betseller, ISBN 9789462542211, 2015, 346 pagina’s).

Uitgeverij Oostland
http://www.uitgeverijoostland.nl/

Uitgeverij Mijn Bestseller
www.mijnbestseller.nl

En een extra link naar een mooie recensie ervan op haar pagina bij 50PLUSSER.NL

 

https://www.10tips4trips.info/2017/08/22/beperkt-en-dan-frans-claessens/

10. mei, 2017

 


 

In ‘Beperkt en toch Genieten’ toont Claessens overduidelijk, vanuit zijn eigen ervaring, aan dat het heel goed mogelijk is om, met een beperking, toch van het leven te genieten. Hij vertelt in dit tweede boek over een verzorgde groepsreis waar hij aan deelnam. Niet alleen de vakantiegangers maar ook twee van de begeleiders hebben een beperking. Desondanks hebben zij de tijd van hun leven; ook de begeleiders die veel bevrediging putten uit het plezier van hun gasten.

“Nu kon iedereen eerst met hun begeleiding bespreken of men mee wilde gaan varen. Daarna zou iedere begeleider of begeleidster aan de hoofdleidster doorgeven, wie er wel wilde meevaren en wie niet, zodat er groepjes van vier gasten gemaakt konden worden.”

Buiten het feit dat Claessens lotgenoten graag wil overtuigen dat het met een beperking heel goed mogelijk is om een fijn leven te hebben, hoopt hij bovendien dat ‘gezonde’ mensen wat meer begrip kunnen opbrengen voor hen die iets mankeren. Nu denk ik dat hij in die eerste missie ruimschoots zal slagen. De tweede zal, zo vrees ik, een utopie blijken. ‘Beperkt en toch genieten’ is namelijk een boek dat, mijns inziens, voornamelijk door ‘lotgenoten’ gelezen zal worden.

“Wie in de schaduw wilde, kon bij het bosje gaan staan met de rolstoel en de begeleiding ging dan op het gras zitten. Wel moesten ze voor hun gasten een drankje met iets lekkers ophalen aan de daarvoor ingerichte plaats aan de kade, waar alle vier de roeibootjes lagen aangemeerd.”

Mooi detail is overigens dat Claessens opnieuw rekening heeft gehouden met mensen met een visuele beperking. Het boek is in een forse letter gedrukt.

“Toen zei Jozef: Volgens mij, als ik het goed begrijp, hebben jullie een supervakantie, of heb ik het mis? De heren beaamden dit met de woorden: Het is een geweldige vakantie hoor!”

De schrijfstijl van Claessens is uiterst eenvoudig, maar zijn levensvreugde werkt aanstekelijk en alleen daarmee dwingt de man al respect af. Kortom, ook dit tweede boek is een warm en inspirerend geheel geworden. Veel lotgenoten zullen worden geënthousiasmeerd door levensgenieter Frans Claessens en zijn positieve visie!

Over de auteur

Claessens (Venray, 1960) heeft als sinds zijn geboorte spasmen. Tot zijn vijftigste levensjaar slaagt hij erin te werken als timmerman en meubelmaker. Dankzij de juiste therapie kan hij zijn spieren goed laten functioneren. Toen werken niet meer ging, legde Claessens zich toe op het schrijven. Claessens woont tegenwoordig in Helmond.

Uitvoering

Uitgeverij Oostland

ISBN 978-94-92212-23-8

Paperback, 266 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

23. apr, 2017

ZAND, ZEEP & SODA VERHALEN’

 

Recensie geschreven door auteur: Frans Claessens.

 

Het boek: ‘ZAND, ZEEP & SODA VERHALEN’ vertelt een prachtig verhaal over de eeneiige tweeling zusjes Carla en Conny, wat zij tijdens een zomervakantie zoal beleefden in de plaats Egmond aan Zee. Het boek had net zo goed de titel: ‘Een prachtige vakantie voor een eeneiige tweeling’ kunnen hebben.

 

In het boek wonen zij met hun ouders in Amsterdam, maar als de kinderen grote vakantie hebben, gaan zij met hun ouders en een oudere zus meestal naar hun zomerhuisje in de duinen van Egmond aan Zee. Daar genieten zij dan van een gezellige vakantie.

 

Regelmatig komen er dan ook hun opa en oma, ooms en tantes of goede bekenden van hun ouders logeren en meestal gebeurd er dan wel iets, wat niet voorzien is. In de zomervakantie moet hun vader evengoed gaan werken in Amsterdam, maar komt wel in de weekenden naar Egmond aan Zee om ook even te genieten aan het strand.

 

Ook zijn er in het boek wat minder leuke belevenissen te lezen, maar helaas horen die eenmaal ook in het leven van deze tweeling. Zoals je in het boek zult lezen, hebben de eeneiige tweeling zusjes het best naar hun zin, in Egmond aan Zee en trekken veel op met een jongen, die Hugo heet.

 

De schrijfster: ‘Carla Westerbeek-Sikkes’, heeft het boek opgedeeld in hoofdstukken en in ieder hoofdstuk zult u merken dat er wel wat anders te beleven valt. Het is een waargebeurd verhaal, want de schrijfster van het boek speelt er namelijk de hoofdrol in.

 

Persoonlijk vind ik de cover erg mooi geworden, ook omdat de foto op de cover echt van de tijd is waar het boek over gaat en dat de drie genoemde personen daarop staan afgebeeld.

 

Het boek is aan te raden om te gaan lezen, want dan kun zien waar kinderen in hun jongere jaren al van kunnen genieten.

 

Over de auteur

 

Carla Westerbeek-Sikkes is nu woonachtig te Vinkeveen, de provincie Utrecht. Dit boek is verschenen in november 2010, maar is en blijft een zéér boeiend boek.

 

Uitvoering

 

Uitgever: CLWS

ISBN10  9090254889

ISBN13  9789090254883

Paperback, 274 pagina’s

Over Frans Claessens

Frans Claessens (1960), eigenaar van de website: www.geopend-boek.simplesite.com en auteur.